Mijn Filosofie

Iedere mens heeft het vermogen zijn eigen leven zo vorm te geven dat het ook een geslaagd leven wordt. Filosofen noemen dit levenskunst, namelijk de kunst van je leven iets goeds en moois te maken, een leven waarin je je gelukkig voelt. Levenskunst is niet de simpele toepassing van een trucje die een ander je ooit eens van de hand heeft gedaan. Nee, leven is zelf een kunst en het is ook een kunst er zelf iets van te maken, iets wat je gedurende het leven, vaak met vallen en opstaan, leert, verder ontwikkelt en waarin je hopelijk ook beter wordt, soms zelfs beter moet worden.

Op een goede manier vorm geven aan je leven is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Iedereen kan omstandigheden treffen, zo moeilijk of pijnlijk, die je leven en geluk op de proef stellen. Of  in een levensperiode terechtkomen waarbij het vermogen jezelf  te ontplooien en groeien tekortschiet. Je leven stagneert, bent ongelukkig, relaties verslechteren en er ontstaan ook lichamelijke en geestelijke problemen.

Aan herstel op dit vlak kan haptotherapie een bijdrage leveren. Niet door gerichtheid op een problematisch verleden, maar positief op de toekomst en ‘gezonde delen’ van de mens.